Cristina, din vilja bor i skogen

Cristina, din vilja bor i skogen är baserad på min berättelse. En utvecklingsroman om min familj i tvärdrag mellan olika tidsepoker, kulturer och samhällsskikt. Om 60-talets Colombia och millennieskiftets Stockholm. Om vanära, svek, övergivenhet, rädsla och stolthet. Berättelsen om min väg från utbrändhet till själslig läkning genom sökandet efter sanningen. När alla familjehemligheterna stigit till ytan tar jag tillbaka makten över min egen historia. Det här är en roman som bygger på min egen process.
Jag har valt att dela min historia för att inspirera till insikten om att, oavsett hur starten i livet ser ut, så har vi förmågan att bemästra våra inre demoner. Vi kan förlita oss på den självläkande kraften som bor inom oss.

"Jag har alltid trott att jag skulle gå sönder om jag mindes."

Men till slut har jag inget val. Minnena pockar på, skaver, kräver att få komma till ytan.

Maria är ung (min mamma) vacker och gravid med sitt livs kärlek. Hennes stränga katolska familj förskjuter henne, men hon vägrar lämna ifrån sig sitt barn och föder ensam i ett kloster i Bogotá. Mannen hon älskar har redan en familj och hon tror att räddningen är en svensk man som lovar stort. Men det nya livet som borde vibrera av lycka tar snart en annan sorglig och destruktiv vändning.
Jag är utåt sett lyckad och framgångsrik. Jag borde nöja mig Jag har min karriär. En kärleksfull man som bär mig på silverfat. Två fina barn. Ett nybyggt, vackert hus i Stockholms finaste område. Men jag driver mig själv i ett vansinnestempo. Jagad av ett omättligt behov av trygghet och rätten till min egen identitet. När jag går in i väggen börjar en annan resa, ett sökande efter sanningen. Vad hände egentligen i min barndom? Varför vägrar mamma Maria att berätta om vem min far är, och varför får jag bara upp svarta bilder när jag mediterar?
Cristina, din vilja bor i skogen är en bok om hur man kan bryta sig fri från det förflutna. Hur vi överlever trots utsatthet och övergivenhet. Hur man kan omvandla trauma till personlig utveckling och styrka. Den bygger min historia och liv. Cristina, din vilja bor i skogen är en bok om hopp.

Sara Hammarkrantz är författare och journalist. Hon har tidigare skrivit böckerna Förundranseffekten (tillsammans med Katrin Sandberg) samt Lycka på fullt allvar (tillsammans med Katarina Blom). Detta är Saras debut som skönlitterär författare.

Kommentarer om boken